15. marts 2015

Temakage: rejser, golf og bridge


Min far fyldte 80 år den 14. marts, og han skulle selvfølgelig have en kage! Og da han elsker at rejse og spille golf og bridge, skulle kagen afspejle dette. Bundene er mudcake chokoladebunde og fyldet hindbærmousse. Fondanten, som jeg har lavet overtræk og figurer af, har jeg selv lavet, og det er faktisk slet ikke så svært, som man skulle tro - og så er det væsentligt billigere end den købte fondant. 

Her kommer opskriften på kagen: 

Bundene: (laves min. tre dage før kagen skal bruges)
Jeg gik ud fra skemaet her, og valgte str. 25 cm rund - selv om min kageform faktisk er 28 cm. Det gjorde jeg, fordi jeg kun ville have to bunde med fyld imellem i stedet for tre. 


Mudcake bunde
Tænd ovnen på 160 grader, smør bageformen og for den med bagepapir.

Smør, chokolade, vand og kaffe kommes i en gryde og smeltes ved lav varme. Mel, selv-hævende mel, kakao og natron sigtes sammen i en skål. Tilsæt sukker og bland det hele godt. Æg, olie og kærnemælk røres/piskes sammen med en gaffel.

Bland ægge/kærnemælks-massen og chokolade/smør-massen med resten. Brug en stor ske eller dejskraber. Kom dejen i bageformen og bag den som nævnt i skemaet. Hold øje med ovnen - der kan være 5-10 min forskel fra opskriften til din ovn. Kagen skal være fast, men gerne en lille smule svampet i mindten, når du presser lidt ned på den. 

Kagen bliver bedst, hvis den får lov at hvile et par dage i køleskabet. Husk at pakke den godt ind, så den ikke tager smag fra andre madvarer.

Det kan være rigtig svært at finde selv-hævende mel i Danmark, så jeg bruger en opskrift fra Nigella Lawson: 215g mel, 2½ tsk. bagepulver og 3/4 tsk. fint salt. - See more at: http://udeoginde.blogspot.dk/#sthash.0BSsjasb.dpuf
Tænd ovnen på 160 grader, smør bageformen og for den med bagepapir.

Smør, chokolade, vand og kaffe kommes i en gryde og smeltes ved lav varme. Mel, selv-hævende mel, kakao og natron sigtes sammen i en skål. Tilsæt sukker og bland det hele godt. Æg, olie og kærnemælk røres/piskes sammen med en gaffel.

Bland ægge/kærnemælks-massen og chokolade/smør-massen med resten. Brug en stor ske eller dejskraber. Kom dejen i bageformen og bag den som nævnt i skemaet. Hold øje med ovnen - der kan være 5-10 min forskel fra opskriften til din ovn. Kagen skal være fast, men gerne en lille smule svampet i mindten, når du presser lidt ned på den.

Kagen bliver bedst, hvis den får lov at hvile et par dage i køleskabet. Husk at pakke den godt ind, så den ikke tager smag fra andre madvarer.

Det kan være rigtig svært at finde selv-hævende mel i Danmark, så jeg bruger en opskrift fra Nigella Lawson: 215g mel, 2½ tsk. bagepulver og 3/4 tsk. fint salt.


Fyldet:
Fyldet er hindbærmousse, som fx kan købes hos Frederiksberg Købmanden. Den smager fantastisk, og er meget nem at have med at gøre. Først piskes 500 ml piskefløde til skum. Så blandes moussepulveret med 100 ml vand og det blandes så efterfølgende i flødeskummet. Jeg har brugt en hel portion som fyld i min fars golf-rejse-kage.




To dage før kagen skal bruges, tages den ud af køleskabet, og skæres igennem, så du nu har to bunde. Den ene lægges i en kagering foret med kageplast, og så kommes hindbærmoussen oveni. Læg så den sidste bund på, og stil i køleskabet et par timer, til moussen har sat sig. 




Smørcreme:

To dage før kagen skal bruges, skal den smøres op. Det gøres bedst med smørcreme, synes jeg, og den laves af: 

200 g smør
200 g palmin
400 g flormelis 
2-3 spsk mælk

Pisk palmin og smør sammen i 10 minutter i en røremaskine. Det er vigtigt, at du pisker i samtlige 10 minutter, da smørcremen ellers bliver ved med at være gul (som smør) Efter 10 minutter er cremen hvid som sne :-) Bland herefter flormelis og mælk i og vend eller pisk det sammen til cremen er jævn og glat. Cremen skal være blød nok til, at du kan smøre den ovenpå og rundt om kagen uden, at den hiver fyldet med ud. 


Nu skal kagen igen på køl mindst en time, og så skal du lave endnu en portion smørcreme og smøre den op igen, så du ikke længere kan se kagen igennem smørcremen. 


Efterfølgende skal kagen overtrækkes med fondant. Det har jeg vist flere andre steder her på bloggen, så det bliver du forskånet for her.


Verdenskortet er også lavet i fondant, som jeg selv har lavet og indfarvet med Wiltons farvepasta. Den farver ekstremt godt. Jeg har brugt spiselig lim på bagsiden af kontinenterne, for at få dem til at sidde fast på kagen.


Her er kagen med verdenskortet limet på. Det ligner da meget godt ikk?

  

 Figurerne til kagen er også lavet af fondant, som jeg har indfarvet. Kufferten var dog så stor, at jeg valgte at fylde den med rester fra kagebundene blandet op med smørcreme. Den brune farve fik jeg, ved at blande kulør i fondanten.


Det var første gang, at jeg skulle lave en figur, så jeg fandt et par videoer på Youtube, som jeg kunne bruge som inspiration. Her er det færdige resultat.


Så skulle figurerne sættes fast på kagen. Dette gjorde jeg med tandstikkere.


Manden (min far Robert) fik også en golftaske og et par spillekort med sig ud i verden, da han elsker både golf og bridge.


Og her er så den færdige kage, som blev modtaget med stor begejstring både hos min far og resten af fødselsdagsselskabet :-)


Pisk palmin og smør sammen i 10 minutter i en røremaskine. Det er vigtigt, at du pisker i samtlige 10 minutter, da smørcremen ellers bliver ved med at være gul (som smør) Efter 10 minutter er cremen hvid som sne :-) Bland herefter flormelis, mælk og vanilieessens i og vend eller pisk det sammen til cremen er jævn og glat. Du kan sagtens lave hele portionen nu, og så bare gemme resten til dagen før brylluppet, hvor du skal dekorere kagen. Smørcremen bliver meget hård i køleskabet, så tag den ud et par timer før, du skal bruge den, og pisk den evt. igennem med en skefuld mælk eller to, til den har den rette konsistens igen.
- See more at: http://udeoginde.blogspot.dk/#sthash.0BSsjasb.dpuf

8. marts 2015

Lav en flot, gratis popup tilmeldingsboks til dit nyhedsbrev i Shopify, WordPress og andre programmer

Jeg har en Shopify shop, der hedder miini.dk. Jeg har selv lavet den, og jeg er mega stolt af den! Jeg sælger håndsprit med sjove holdere, der kan hænge udenpå din taske - men det er en helt anden historie.

Grunden til at jeg har lavet dette indlæg er, at jeg i lang tid har været på udkig efter en eller anden måde, hvorpå jeg kunne lave en flot popup boks - du ved, sådan en som popper op, når du har været på en tilfældig hjemmeside et par sekunder, og hvor du kan tilmelde dig sidens nyhedsbrev.

Jeg har i forvejen installeret nyhedsbrevs-appen Mailchimp, og det jeg var på udkig efter, skulle altså kunne fungere sammen med Mailchimp.

Som sagt ledte jeg længe, og faldt da også over flere forskellige apps og programmer - der dog alle sammen kostede ca. 7$ om måneden. Jeg er ikke den store fan af abonnementer, så jeg ledte videre og pludselig og meget tilfældigt faldt jeg over SumoMe.com!

SumoMe er et supersmart program, du installerer i koden på din Shopify shop, dit Wordpress site eller hvor du ellers vil have det, og så kan du efterfølgende lave en fin popup tilmeldingsboks til dit nyhedsbrev, du kan sætte dele-knapper på siden og du kan lave en kontakt-boks. Basic modellen er gratis, og efter min mening er der slet ingen grund til at betale for ekstra features, for basic designet er rigtigt pænt.

Jeg vil nu vise dig, hvordan du bruger SumoMe sammen med en Shopify shop. Det eneste der kræves er, at du ikke er bange for HTML kode... Ikke fordi du skal til at kode nu, men du skal sætte et stykke kode ind i din HTML kode i Shopify. Det er faktisk ikke så svært, og nu skal jeg vise dig, præcis hvordan du gør.

Er du forresten i tvivl om, hvorvidt du overhovedet vil have en SumoMe popup tilmeldingsboks på din egen hjemmeside/shop, så kig på www.miini.dk - her kan du se, hvordan den ser ud. Vent et par sekunder, når du kommer ind på siden, så skulle popup boksen gerne vise sig.

Nå - til sagen:

Gå direkte ind på http://sumome.com/instructions, og scroll ned til du kommer til dette billede:


Kopier nu koden (IKKE herfra - du skal ind på SumoMe for at få din egen kode), og indsæt den i din theme.liquid file. Det foregår således:

Log dig ind i din Shopify shop, og klik på Themes i bunden af det sorte felt.


Klik nu på Customize theme, som er ser sådan her ud, og findes i øverste højre hjørne af billedet:


Klik nu på Edit HTML/CSS - også i øverste højre hjørne:


Klik nu på theme.liquid i menuen til venstre på siden:


Nu skal du paste koden ind i din HTML kode. Koden skal sidde mellem de to head-tags. Det smarteste og letteste er at sætte koden ind lige efter det første tag: Du kan se koden her - den er grøn og sidder som sagt lige under det første head-tag.


Nu er SumoMe installeret i din shop. Åbn derfor din shop i en browser. Hvis du kigger godt efter, vil du se en lille blå streg i højre siden af shoppen. Før musen over den, så bliver den til en lille blå firkant med en hvid krone i. Klik på firkanten, så åbner du SumoMe, og kan begynde at lave popup bokse.


Nu popper der en firkant op. Her skal du uddfylde felterne og trykke på enter. Så kommer du ind på dette billede. Det ser lidt anderledes ud for dig - jeg har nemlig allerede installeret flere af de popups, som SumoMe tillader som gratis installation :-). Det du vil se er: Settings og Sumo Store (så vidt jeg husker. Jeg har som sagt allerede installeret SumoMe, så jeg kan ikke gå tilbage og se, hvordan det præcis så ud. Får du problemer undervejs, kan du bare sende mig en kommentar under indlægget her, så skal jeg nok hjælpe dig videre :-)


Begynd med at klikke på Sumo Store, så kommer du ind i "forretningen". Her kan du hente forskellige funktioner til din shop. De mest simple er gratis - de mere avancerede koster lidt. Jeg har udelukkende brugt gratis funktioner, og jeg synes det fungerer fantastisk godt!


Hvis du vil have popup tilmeldingsboksen til nyhedsbreve, skal du klikke på List Builder. Så kommer du herind:


Og herfra bliver det så enkelt, at du sagtens (forhåbentlig) kan klare dig selv. Begynd i venstre side i toppen. Klik på de forskellige steps, og husk at klikke på den grønne Save knap øverst i højre hjørne undervejs og til sidst, inden du går videre til næste step på listen. Når du er færdig, så klik på den grønne Active knap i øverste venstre hjørne ellers vises din popup boks ikke i din shop. Åbn din shop, og tjek, at det virker som det skal. Får du problemer undervejs, kan du bare smide mig en kommentar herunder, så skal jeg prøve at hjælpe dig.

Har du mod på mere? Prøv at lukke ovenstående billede ved at klikke på krydset i øverste højre hjørne. Klik nu igen på den lille blå firkant med kronen i. Nu kommer du igen herind:


Klik igen på Sumo Store, og hent alle de forskellige add ons (tilføjelser), du har lyst til. Jeg har, som du kan se på billedet herover valgt: List Builder (nyhedsbrevspopuppen), Contact Form (som er en super smart kontaktform, som du kan placere præcis, hvor du vil i din shop. Tjek www.miini.dk/products for at se min. Den sidder i højre side af shoppen. Jeg har valgt, at den skal vises på alle sider undtagen startsiden. Heat Maps viser dig, hvor dine besøgende kigger, når de bevæger sig rundt i shoppen. Share kan du også se på www.miini.dk. Det er helt enkelt bare dele-funktionalitet til sociale medier. Et musthave! Notifications er blot der, hvor du får beskeder fra systemet :-)

Jeg håber du bliver lige så begejstret for SumoMe, som jeg er, og som sagt kan du altid smide en kommentar efter mig under indlægget, hvis du har spørgsmål eller ramler ind i problemer undervejs i installationsprocessen. Så hjælper jeg dig videre, hvis jeg kan :-)